Celá agenda živnostenského odboru sa presúva do Prešova

31.01.2011 Sabinov

Sabinov 31. januára (TASR) – Racionalizačné opatrenia a znižovanie počtu zamestnancov prinútili Obvodný úrad v Prešove (ObÚ) zrušiť niekoľko pracovných pozícií aj na pracovisku v Sabinove.
Doteraz na tomto pracovisku vybavovali záležitosti týkajúce sa živnostníkov, ale aj priestupkového konania.
"Vzhľadom na to, že sme dostali pred začiatkom nového roka veľmi náročné podmienky na zabezpečenie efektívnosti z hľadiska mzdových výdavkov a tvrdý mzdový limit, ktorý bol znížený zhruba o 338.000 eur, tak sme museli urobiť také opatrenia, aby sme boli schopní zabezpečiť riadne fungovanie a výkon štátnej správy, " uviedol dnes pre TASR prednosta ObÚ Stanislav Kahanec.
Prednosta spresnil, že po redukcii počtu zamestnancov zostanú v Sabinove pracovať dvaja úradníci z priestupkového oddelenia. Živnostníci však budú môcť svoje záležitosti vybavovať už len v Prešove.
"Po úpravách počtov zamestnancov zostal na živnostenskom odbore v Sabinove iba jeden pracovník. Vznikol by teda problém napríklad pri jeho zastupovaní počas maródky a druhá podstatnejšia vec je, že Sabinov ani doteraz nemal dostatočné technické vybavenie, čo sa týka serverov, možností vykonávania prvozápisov do obchodného registra a podobne, " odôvodňuje rozhodnutie Kahanec.
Pripomenul, že živnostníci zvyčajne popri vybavovaní náležitostí na živnostenskom úrade potrebujú riešiť aj ďalšie veci na inštitúciách, ktoré sídlia v Prešove a preto nepredpokladá, že by im presťahovanie agendy malo spôsobiť veľké problémy.
"Nechceli sme nikomu zbytočne predlžovať cestu na živnostenský úrad, ale pri komplexnom pohľade sa nám to celé javilo tak, že ak tam má zostať jeden pracovník, a súčasné technické podmienky, potom je živnostenský úrad v Prešove prijateľným riešením, " povedal prednosta. Dodal, že čo sa týka priestupkov, toto oddelenie bude pracovať podobne ako v doterajšom režime.
Budova je v správe ObÚ a po zrušení viacerých úradov a inštitúcií, ktoré tu sídlili, sú v nej viaceré nevyužité priestory. Okrem toho sa tam nachádza aj časť archívnych materiálov, ktoré presťahujú do priestorov ObÚ v Prešove.
"Ak nenájdeme záujemcov o prenájom, tá budova z dlhodobého hľadiska nebude mať význam pre naše ďalšie pôsobenie, lebo nás zbytočne ekonomicky zaťažuje, " konštatoval Kahanec.
Budú teda zvažovať aj možnosť, presťahovať dvoch zostávajúcich zamestnancov na priestupkovom oddelení do iných priestorov. Tým pádom by podľa neho na základe platnej legislatívy prichádzal do úvahy prevod majetku do správy inej štátnej inštitúcie, samosprávy alebo je možný jej odpredaj. Všetko bude záležať na rozhodnutí Ministerstva vnútra SR, ale vzhľadom na energetické náklady, budú musieť túto záležitosť riešiť už v blízkej budúcnosti.
 

Vyberte región